zondag 29 januari 2012

weer veel ervaringen..

Vrijdag gewerkt aan het definitieve voorstel, dat NCS bij de regering moet indienen met begroting; dan pas kan je een license, een werkvergunning aanvragen, je mag niet teveel overhead-kosten hebben, maar dat zal wel lukken.  Vrijdagavond weer gegeten bij de bisschop; zijn dak moet worden gerepareerd, opgekrikt, hij schrikt er niet voor terug om met een steile ladder het dak op te gaan. Zijn bouwkundige adviezen klinken heel goed, misschien wel bouwpastoor geweest. ’s Avonds weer verslagen gemaakt.
Zaterdag ben ik naar een dovenschool geweest met Marc, de financiële adviseur, VSO vrijwilliger. De school is vlak bij zijn huis aan de rand van de achterbuurt. Een heel enthousiaste projectleidster Salaem,  158 kinderen. Dove kinderen andere kinderen met een handicap zijn outcasts hier, hun scholen worden niet betaald, alle andere scholen wel. Een Zweedse lutherse kerk sponsort het geheel. Het ziet er niet uit, héél vies en verouderd, maar over een half jaar is de nieuwbouw een km verderop klaar, dus schilderen heeft nu geen zin meer. Naast gebarentaallessen, 10 leraren voor de 158 kinderen, een computerlokaal met typeles,  ook sociale begeleiding. Er zijn  vandaag maar 20 kinderen, het is vakantietijd, de kinderen komen soms wel van 200 km verder, in hun dorp zijn ze ook outcast. Marc is enthousiast volleyballer en geeft ze les, heeft video’s gedownload met smash , set up en  service die enthousiast bekeken worden. Eerst mochten ze niet aan schooltoernooien deelnemen, nu voor het eerst en ze hebben een paar wedstrijden gewonnen. Als we binnen komen begroeten de kinderen ons met 2 handen omhoog alle vingers gestrekt ! Volleybalgroet !  een 82 jarige Engelse audiologe komt elk jaar langs mn voor de nieuwe kinderen, de dichtstbijzijnde KNO arts zit in Addis.  ’s Avonds bij hem gegeten met 2 andere VSO vrijwilligsters uit Engeland en Ierland, en in het pikkedonker naar huis.
Zondagmorgen vroeg naar de universiteit, met oa Henk van Stokkom en Marc, we worden ontvangen door de rector magn Fekadu, er is een presentatie over de samenwerking met de andere instellingen. Het is eigenlijk een verzameling MBO- HBO- en universitaire opleidingen,  veterinair, medisch, technisch van laborant tot arts of veearts, van automonteur tot high tech specialist. Ik overhandig namens Rotary Doctors de mooie studiemicroscoop, waarna een lunch en rondleiding op het uitgestrekte terrein waar een campus voor de 12.000 studenten wordt gebouwd. Er is een bibliotheek en de E-library is bijna klaar. ‘s Avonds met Henk het verdere programma besproken, hij wil dat ik toch nog in Dembidolo ga kijken, weer 300 km zuidwestelijker, lager, heter, meer oerwoud en malaria, waar ook NCS een aantal posten heeft, en de universiteit ook projecten heeft, mn veeteelt. Een auto van de Universiteit brengt me weg.
Morgenvroeg verder overleg, nu een biertje
Groetjes Dick

Geen opmerkingen:

Een reactie posten