donderdag 26 januari 2012

een prachtig land en aardige mensen, en nog mooi weer ook !

Elke dag zon, bijna strakblauw, wel heiig in de verte. 20-25 graden, een wat frisse nacht. Op ruim 2200 meter is het goed toeven. Het heeft hier nu 4 maanden nauwelijks geregend. De regentijd is van maart tot begin oktober, dan elke dag mn in de avond forse buien. Er zijn hier in de buurt een paar stuwdammen aangelegd, zodat er altijd water is, tenzij de leiding weer eens defect is. Maar de meeste pompen hebben alleen de laatste maand wat last van de lange regenvrije periode. De bomen zijn groen, de korenvelden geel, kaal en dor, de koeien en geiten lopen nu vrij rond. Boven de stad cirkelen gieren en wouwen, af en toe een havik ertussen. Vooral rond de plaatsen waar het slagersgilde haar afval deponeert loeren de gieren naar een verse hap. Natuurlijk laten ook de honden van zich weten.
Het straatbeeld wordt gedomineerd door veel mensen, in schoolpauzes ineens veel jonge mensen in schooluniformen, de meeste zien er zeer verzorgd uit. In groot contrast met de vaak oudere mensen die van ver naar de stad komen, met grote takkenbossen sjouwend; als je de stad uitrijdt zie je ze na 15 km nog, dat is nog even lopen in dit heuvelachtig terrein. Ezelkarren met gammele wielen brengen oogst en hout naar de stad. In de stad de talloze blauwwitte taxi’s, de meeste namaak Vespa 3-wielers voor 2 klanten, die je voor 2 birr, nog geen 9 cent, tot twee km verder brengen; alleen ‘s avonds is de prijs   tot 10 keer zo hoog. Taxibusjes voor 14 personen zitten vol met 20 mensen en veel lading boven en achterop. Een enkeling probeert met een glimmende motor de aandacht te trekken, maar niemand kijkt ernaar. In Addis reden talloze Lada’s rond, hier nauwelijks, de meeste hadden Nekemte over de weg ook niet kunnen bereiken door de vele kuilen en stenen op de weg; hier alleen 4-wheel cars, weer veel Toyota’s, waar ook niet in ontwikkelingslanden.
Tussen  6 en 7 ’s avonds een wandeling, eerst 1,5 km zand en stenen, met veel kleine huisjes langs de stoffige weg, een voetbalveldje, en veel jeugd, de kleintjes roepen “China” tegen me, buitenlander, en komen een hand geven, de wat ouderen beginnen een praatje in het Engels: dat is na de eigen taal het Oroma uit deze provincie Oromia, de eerste taal die ze leren, pas later komt het Amhaars , de tweede landstaal. Aan de rand van de stad met het eerste asfalt de vele kleine winkeltjes, met verbasterde namen, alles in het Amhaars geschreven met een fonetische equivalent in latijns schrift, bv grooseri, grocery, alleen de hight tec winkeltjes voor computers gebruiken de ict-taal.  Oude vrouwen roepen me aan met Faaranji, een verbastering van foreigner, maar de jongere generatie gebruikt die term hier voor de Chinezen die hier de supervisie hebben in de wegenaanleg, en natuurlijk in het leeghalen van het land aan delfstoffen. Veel mensen hebben het niet zo op deze Chinezen, die op eigen compounds wonen en alles zelf regelen. Veel oudere mensen maken een klein buiginkje om te groeten. Handen worden geschud, rechts waarbij je de linker hand je rechter elleboog ondersteunt als teken van beleefdheid. Als je elkaar goed kent dan geef je een rechter hand, en dan vervolgens de hand nog vast met de rechter schouder tegen elkaar; als het nog intiemer gaat dan ook nog linker schouder en weer rechter schouder, en het ultimum is wang tegen wang daarbij. Jongens en meisjes, ook oudere, lopen vaak hand in hand, als teken van vriendschap. Homosexualiteit is hier nadrukkelijk not done en strafbaar. Ook geen discussie over aangaan !
Dinsdag en woensdag heb ik 4 klinieken bezocht, allen met gedreven mensen, die graag willen dat een of twee keer per week de Rotary Doctors komen, ze willen bedside teaching, instructie en moeilijke gevallen bespreken, mn chronische patiënten  hebben ze graag in te brengen voor advies. Eén van de klinieken zag er prachtig uit, geheel betaald door een rijke Italiaan die uit droefenis om zijn verongelukte dochter dit als aandenken heeft neergezet. Heel compleet met een OK waar een oogarts om de twee manden oa cataract operaties doet met kunstlensimplantaat, voor de vriendenprijs van 500 Birr, € 23, natuurlijk ook gesponsord. Een van de nurses is opgeleid als assistent, meet brillen aan, oogdrukmeting, doet kleine operaties als verwijderen van trichuren ( wormpje onder het bindvlies) en zet de kandidaten voor de staaroperatie in de rij. Er is ook een jonge verloskundige en op de verloskamer is er zowaar zuurstof en een vacuumextractor. maar ze willen graag nog wat extra scholing een gynaecoloog zou welkom zijn !
Al met al lijkt de vraag van de klinieken tezamen een uitzending waard, nu de logistiek als een huis, auto, werkvergunningen en personeel nog. En natuurlijk een doortimmerde overeenkomst  met het vicariaat waar de klinieken onder vallen, en de financiering. Werk genoeg. Sterkte met de kou periode die komen gaat !




1 opmerking:

  1. Met plezier je blog gelezen.
    Vlotte stijl, het lijkt of je er zelf bij bent.
    De kop is eraf.
    Geniet van alles.
    Groetjes van ons.

    BeantwoordenVerwijderen