maandag 30 januari 2012

bezoek aan het ziekenhuis, en nog even verder reizen..

ik ben vergeten te schrijven over mijn bezoek aan het ziekenhuis, het referal hospital in Nekemte. het krioelt er van de mensen, er zijn 500-600 poli patienten per dag de meeste zonder afspraak + echte spoedgevallen. er zijn 130 bedden, en een adherentiegebied van op papier 2.500.000 patienten, maar in werkelijkheid veel meer. een tiental kleinere ziekenhuisjes verwijzen hier naar toe, in die 10 kleinere zijn één chirurg en één gynaecoloog, 9 hebben geen specialist of dokter, en in Nekemte zelf zijn er één chirurg,één orthopaed,één kinderarts, één gynaecoloog, één oogarts en één kiezentrekker. de rest zijn nurses en  health officers, een soort HBO dokter. Er wordt 5 km west van de stad een nieuw ziekenhuis gebouwd (duurt nog wel een jaar) dat straks ook de coassistenten moet opleiden, nu nog even hier. Alle specialismen zijn van harte welkom, maar of er voldoende matgeriaal is of diagnostiche mogelijkheden, blijft de vraag.
Vanochtend hier groot overleg met de staf, de leiding van de 5 bezochte klinieken, en Henk van Stokkom, een sponsor-intermediair. er gaat nogal wat veranderen. de staat trekt de touwtjes strakker aan, geeft minder vergunningen en jaagt daarmee zeker mensen het land uit, er zijn al diverse nonnen die in klinieken werken, vertrokken, hun werkvergunning werd niet verlengd. ook moet er nu belasting betaald worden door klinieken die nb niet door de overheid gefinancierd worden, als die leegkomen, doen de overheid er zelf niets mee, dus de patienten moeten zich maar organiseren !
ons definitieve voorstel binnen de richtlijnen van de regering is nu klaar, met begroting. vooral niet teveel overheadkosten anders wordt het zeker afgekeurd, en krijgen we geen werkvergunning.

woensdag ga ik naar Dembidolo, vervoer is geregeld, ik ben benieuwd
sterkte in het koude Nederland, zal ik nog maar even blijven ?

Dick



1 opmerking:

  1. Nederland raakt langzaamaan in de ban van het elfstedentochtvirus.
    Dat wil jij toch niet missen?
    Maar nu even serieus.
    Wat zullen de mensen daar, en...RDN, blij zijn met mensen zoals jij. Goed hoor! Almelo mag trots op je zijn!
    Groet, Gerda.

    Leuke foto's van die kinderen!

    BeantwoordenVerwijderen