zaterdag 11 mei 2013

weerzien met Nekemte Ethiopië, mei 2013

Beste vrienden en lezers,
vanuit Nekemte, 330 km westelijk van Addis Abeba in Ethiopië een nieuw bericht.
een stukje inleiding, de reis en dan het weerzien.
Voorbereidingen bezoek Nekemte,  april-mei 2013.
Van april 2012 tot begin maart 2013 heeft Rotary Doctors samengewerkt met NCS, Nekemte Catholic Secretariat. NCS heeft veel scholen, water-,gender-¸en vrouwenprojecten en 15 klinieken. RDN  heeft in 5 klinieken rond Nekemte  de nurses getraind in het goed lichamelijk onderzoek, het stellen van een goede diagnose, gericht laboratorium onderzoek en gericht en zuinig voorschrijven. Dat lukte bij sommige nurses heel goed, bij anderen  minder. Opleidingsniveau, taal en cultuur spelen daar een grote rol in. Tandartsen hebben vooral gewerkt aan pijnstilling, dwz goed trekken van rotte kiezen, maar dan gelijk ook health officers getraind om dat goed te doen, ook de afgebroken wortelresten eruit te hevelen.  De ervaringen van de (tand-)artsen  zijn zo goed, en lokale onderwijsinstituten zo geïnteresseerd, dat ik nu niet alleen met  NCS ga praten over een aangepaste opzet, maar ook met Wollega Universiteit en het Medical Sciense instituut (HBO) ga inventariseren, hoe RDN daar kan participeren, klassikaal onderwijs. Dan zijn er twee taken, de eerste is onderwijs in de klinieken, één of twee nurses  bedside teaching geven, samen een patiënt onderzoeken en bespreken. De andere het klassikale onderwijs.  Ook is er contact met Mango consult, die met subsidie (ontwikkelingsgelden van Buitenlandse Zaken) samen met de Ethiopische overheid gaat werken aan verbetering van de verloskundige zorg. Misschien kan Rotary Doctors daar ook een rol in spelen. Verbetering van de verloskundige zorg is heel hard nodig, in de vier Wollega provincies (wij werken in East Wollega, waar Nekemte de hoofdstad van is) is de MMR, de moedersterfte rond de geboorte ongeveer 800 vrouwen op 100.000 bevallingen. In Ethiopië is dat 670, in ontwikkelingslanden in het algemeen ongeveer 300, in de westerse landen ongeveer 14 !! Dus er moet een enorme slag gemaakt worden.  Er moet niet alleen gewerkt worden aan de bouw en inrichting van meer ziekenhuizen ( nu 4 voor 10.000.000 mensen) en verbetering van  100 Health centers waar een verloskundige hoort te zijn. Maar die verloskundigen moeten worden opgeleid, getraind, en dat kan maar ten dele in Nekemte. En als mensen elders worden opgeleid, gaan ze niet naar een vreemd gebied ver weg van hun familie. De verschillende stammen zijn nog erg op hun eigen volk gericht, ondanks pogingen van de overheid dat te doorbreken.
De komende week vanaf 6 mei moet er dus veel geïnventariseerd en besproken worden.  Alle genoemde instanties en mensen van de overheid moeten erin betrokken worden.  De overheid houdt overal extreem toezicht en controle op.
Na 15 mei ga ik nog enkele dagen door naar Mpeketoni in Kenia, waar de kinderafdeling klaar is, gebouwd met gelden van Equator Medicare en Wilde Ganzen, en waar nu ook gestart wordt met de buitenkliniek in Sinambio 20 km van Mpeketoni. Dit is een uitgebreide dispensary in een gebied van ruim 6000 mensen, die meer dan 2 uur lopen van enige zorgvoorziening wonen. Ook weer een coproductie van EM en WG, waar het startschot gegeven wordt.
Donderdag 2 mei heeft Gaby mij met weer 60 kg bagage, waaronder 4 waterfilters geschonken door de RC Barnard Castle uit Engeland. En natuurlijk kadootjes voor Aike, van Kyra uit Almelo, die nu in Addis woont. Ze is pas bevallen en haar moeder heeft eea meegegeven, waarbij ik niet achter wil blijven. En natuurlijk voor Skye en Qui in Nairobi, waar ik tussendoor  weer 2 nachtjes overblijf.
’s-Avonds om 9 uur vertrokken met Kenia Airways. KLM vliegt niet meer  op Addis, dat kan nu met Kenia Airlines via Nairobi, of met Lufthansa e/o Ethiopian  vanaf Frankfurt, of Turkish, van Schiphol met overstap in Istanbul. Om 6 uur plaatselijke tijd in Nairobi geland. Het was zwaar bewolkt, maar toen we voor de landing net onder de wolken zaten, was er een prachtige rode streep van de zonsopgang te zien in het oosten, tussen de aarde en de wolken. In Nairobi bijna 4 uur wachten op de doorverbinding met Addis.  Vanuit het vliegtuig zie ik eerst  een groen heuvellandschap met veel stukken bewerkt land, dan wordt het snel droger, rivieren staan droog, de glinstering die je normaal ziet ontbreekt, en nog verder, de laatste 200 km van Kenia, is het één grote zandbak, of maanlandschap, met droge rivierbeddingen, het zal er wel ooit geregend hebben. Er is geen teken van leven te zien. Als het weer groener wordt, dat moet Ethiopië zijn, dan zijn er ook meteen weer wolken. Tegen 12 uur geland, de eerste spetters vallen, in een run over het platform, naar het visumkantoor, dat ging heel vlot. Ik had nogal wat bij me, vreesde de controle, maar de truc werkte: even een familie met dozen met flatscreens, en allerlei apparatuur voorgelaten. De douane was daar meteen erg druk mee, zodat ik na de scanner alles snel heb opgeladen en even later buiten stond, nou ja, onder een afdakje, het onweerde, het regende pijpenstelen. Het guesthouse gebeld waar mijn chauffeur bleef, “Oh, ik dacht dat u pas vanavond kwam”, en ze hebben de mail nog bevestigd. Na 20 minuten, het opspattende water zorgde al voor kniehoog natte pijpen, een telefoontje van de chauffeur. Het merkwaardige in Addis is, dat er een prachtige straat voor de vertrek- en aankomsthal ligt, maar niet wordt gebruikt, de taxichauffeurs zijn er net zo agressief als op Schiphol, dus dan moet je 300 meter met 3 koffers door de stortbui lopen, het resultaat laat zich raden.
In Yeka guesthouse eerst een douche en geschoren, en 2 uur lekker geslapen, in een vliegtuig lukt dat toch niet goed. Daarna gesproken met een Nederlands gezin met 2 dochters, die eens een andere meivakantie wilden dan Zandvoort of een Spaanse costa, een eyeopener, ze willen volgend jaar wel weer, 8 dagen was wel erg kort, maar wat een ervaringen !  Aan tafel  een Engelse vrouwelijke veearts die jaren in Zuid Soedan heeft gewerkt vanuit oa de FAO en Vet’s Without Borders, Veeartsen zonder Grenzen. Nu gaat ze een voorstudie maken in Noord Ethiopië naar besmettelijke ziekten bij geiten en schapen, nee niet de Q koorts, maar mond- en klauwzeer en een op mazelen gelijkend virus, dat hele kudden in een paar dagen kan uitroeien. Dat is dus diepe ellende voor die mensen.  Een man uit Sierra Leone was er vanuit de VN als onderwijs adviseur (in Göttingen gepromoveerd, dus nog even gute Abend..), deed zijn klus uit de doeken. Iedereen is enthousiast over het warme onthaal door de mensen in Ethiopië en de leergierigheid van velen,  de ambtenarij en strenge controles worden voor lief genomen.


openbaar vervoer in de stadjes langs de weg


Zaterdag vroeg op, ontbeten en om 7 uur op weg naar Nekemte waar we rond 4 uur aankomen, de weg is enorm verbeterd,  tientallen kilometers puin en gruis en kuilen zijn nu geasfalteerd. De eerste 20 minuten rijdt Zekarias, de health coördinator van NCS mee, en vraagt naar mijn plannen. Ik ben stomverbaasd, ik heb alles naar abba Solomon en hem gemaild, de ontvangst is bevestigd, en ook dat ik maandag een bespreking met hen heb. Nee dus, maandag is het kantoor gesloten, want de katholieke kerk viert hier Pasen maar gelijk met de orthodoxe kerk, daar hebben ze even niet aan gedacht. Sh… het heeft geen zin in 20 min achterste voren in een auto zoiets even te besreken. Bovendien  blijft hij deze week in Addis om met ECS, de boven NCS  opererende laag eea te bespreken. Ik ben op zijn zachtst gezegd toch wel erg pissig. Ik wilde volgende week op tijd terug om in Addis op de ambassade en het Oromo Health Bureau nog eea te bespreken en een Rotaryclub te bezoeken, ivm samenwerking voor toekomstige Grants, om de RDN projecten te financieren. Hoe moet ik dat nu regelen.
onderweg weer het mooie landschap, en rond de dorpen een drukte van belang ivm het orthodoxe Pasen morgen; overal worden levende kippen aangeboden, de poten aan elkaar geonden en daaraan opgehangen aan een stok, 3-4 kippen voor en ok achter aan de stok, sommigen gelaten, andere nakkalend. Heel veel lammeren en geiten, iedere familie voorzover mogelijk zal een paaslam slachten vandaag of morgenvroeg, voor het familiediner. er wordt heel wat afgedongen, na keuring. Abba's met hun acolieten in traditionele kleding lopen te paraderen en houden alvast de hand op.
Vrachtwagens, overvol en hoog opgetast, of tankwagens hebben daarbovenop weer lammeren of geiten vastgebonden, in Addis maken ze een veel betere prijs. Ook een lang soort bies wordt in bossen verkocht, om morgen op de gond uit te spreiden, zoals de palmtakken vroeger. 



Het weerzien met Abba Tesfaye is goed, hij kan heel goed veel roomse zaken relativeren, heeft een hart van goud voor de mensen. Na het uitpakken van een computer flatscreen, de waterfilters, kaas, stroopwafels en nog zo en ander ben ik een complete koffer en meer dan 30 kg lichter. De bisschop is nu ook in Nekemte, maar heeft in verband met Pasen het huis vol, dus morgen maar even gedag zeggen, nee, ik moet meteen mee dineren. We zullen het afwachten, morgen 5 mei eerst met Tesfaye naar Gute Abakuna waar hij de mis in zijn oude parochie zal lezen. Afrikaans festijn.

 
Pasen !

1 opmerking:

  1. Dank voor het bijpraten Dick. Fijn om je zo weer een beetje te kunnen volgen. Succes met je planning en alle afspraken! R&R

    BeantwoordenVerwijderen